1

Aanmelding

Een aanmelding kan op eigen initiatief of na doorverwijzing van een leerkracht, zorgcoördinator, CLB, arts,… . U kunt mij telefonisch of per mail contacteren. Indien u nog niet in bezit bent van een voorschrift logopedisch bilan, dan kunt u langs een huisarts of geneesheer-specialist ( NKO-arts, neuroloog, kinderarts,…)gaan. Zo’n voorschrift heeft u nodig om een logopedisch onderzoek te laten uitvoeren.

2

Intakegesprek

Dan plannen we een intakegesprek in. Tijdens dit gesprek zullen vragen gesteld worden over de voorgeschiedenis van uw kind. Wij proberen dan de hulpvraag in kaart te brengen. Verder zal er informatie gegeven worden over de tarieven en terugbetaling.

3

Logopedisch onderzoek

Vervolgens vindt er een uitgebreid diagnostisch onderzoek plaats. Dit kan tijdens het eerste gesprek of er wordt een nieuw moment vastgelegd waarin de diagnostische testen worden afgenomen. Daarna kan het dossier voor terugbetaling opgemaakt worden. Indien nodig wordt er informatie bij derden (CLB, leerkracht, arts, …) ingewonnen.

4

Adviesgesprek

Na het onderzoek vindt het adviesgesprek plaats. De onderzoeksresultaten en behandelingsmogelijkheden worden hierin besproken. Indien er tijdens het adviesgesprek besloten wordt om therapie op te starten, moet u opnieuw een afspraak maken met de geneesheer-specialist om een voorschrift te krijgen voor de therapie.
Om uw dossier voor de mutualiteit in orde te maken, zijn volgende documenten belangrijk:

  • Het voorschrift van een kinderarts of NKO-arts. Dit kunt u bij de arts of bij de logopedist verkrijgen.
  • Het logopedisch verslag. Dit wordt opgemaakt door de logopedist.
  • Een ondertekend exemplaar van de aanvraag voor terugbetaling. Dit is te verkrijgen bij de logopedist.
  • IQ-gegevens, indien het gaat om een taalstoornis.
  • Een tonaal audiogram, indien het gaat om een taalstoornis.

De therapie kan worden opgestart wanneer de aanvraag voor terugbetaling in orde is. Er wordt doelmatig behandeld waarbij we een opgesteld handelingsplan volgen. Samen zoeken we naar de meest geschikte vorm van begeleiding.

Een therapiebeurt duurt 30 of 60 minuten, afhankelijk van het probleem. De behandelingen gaan door in de praktijk, op de school van het kind of aan huis bij patiënten die zich omwille van een fysieke beperking niet naar de praktijk kunnen verplaatsen.

Gedurende de periode van behandeling werk ik zoveel mogelijk samen met multidisciplinaire diensten die betrokken zijn bij de begeleiding van uw kind of uzelf, zoals een CLB, artsen, leerkrachten, kinesisten, … Regelmatig is er een evaluatie tussen logopedist en patïent en andere betrokken personen.

Plan hier jouw eerste kennismakingsgesprek